TR_GEN_TARIK_E benim ikna olmadığım kısmı kule ve ön gövdesi. bildiğiniz gibi ülkemizin konumu gereği tanklar önem arz ediyor daha önce afrin operasyonunda m60tm sabra leopard2a4 ler sahaya sürüldü ve malesef ciddi kayıp verdik. m60tm ler leopardlara nazaran daha iyi performans gösterdi çünkü karşımıza tank değil tanksavar füzeli piyadeler (teröristler) çıktı. dolayısıyla tanksavar füze koruması tanklarımız için şart olduğu ortaya çıkıt. tanklarımızın m60tm de olduğu gibi tam kapsamlı standart füze koruma etkisi gösterecek zırha ( pasif koruma sağlıyan era paketlerine ) ihtiyaç var. lakin gördüğünüz gibi ön gövdede bu anlamda herhangi bir zırh yok! ayrıca kulenin sağ ve sol yanının üst kısımlarına malesef mürettebat için ek cepler yapılmış burda da şu soru aklıma geliyor alt kısımlarında ya era paketleri yok ya da sadece üst kısımlar için boşluk var! şimdi burda da soru şu üst kısıma gelebilecek herhangi bir anti tank füzesi hasara neden olmuyacak diye mi kulenin üst yarısını savunmasız bıraktılar ya da işi mi bilmiyorlar! biliyorsunuz jawelin gibi tanksavar füzeler tankın üstünde patlayarak hasar vermekte. dolayısıyla üst tarafa ek zırh koymamız gerekirken malesef kulenin yan kısımlarını da tehlikeye atmışız! burda karşınıza çok güzel bir örnek sunmak istiyorum ekde göreceğiniz videoda bir kişi hem leoaltay tankına hem de altay tankına yakından inceleme yapıyor (eski altay tankı şimdikinin sensörleri geliştirilmiş bunu sensör konumlarından anlıyabilirsiniz.) leoatayda (ALTAY KULELİ LEOPARD2A4) kule yanlarında cep yok ve farz ediyorum ki içlerinde anti tank fizelerine karşı era paketleri var lakin altayda bu mevcut değil. burda da şu aklıma geliyor acaba k2 kulesi gibi düşük silüetli ana kule mi var da dışını hatta üst tarafı ekstra zırh ile kapladılar? eski prototip : eski aht tasarımı : yeni altay tasarımı ( cepleri görebilirsiniz diğer eskilerde yok ) kore k2 plack panter : göreceğiniz gibi kulesi aslında çok ince ve ön zırh yerleşkesi belirli lakin yanlarda leopard 2a4 ve üzerindeki ya da m1a2 deki gibi burda da şu soru geliyor ya bizimkiler ek zırhı ceplerin altına kulenin inceliği gibi eklediler üzerine füze kuruması era paketi eklediler ve kulenin üstüne de keza ekleme yaptılar (çünkü baya kalınlık artmış göreceğiniz gibi ) ve ben gereksiz evham yapıyorum eğer bu düşündüğüm şekilde ek zırhlar eklenmiş ve kalınlık bundan mütevellit artmış ve ceplerin karşılığında zaten kulenin üzerine eklenen ek zırhların kalınlığı olduğundan önemsiz kaldığı için eklenimiş ise. tabi tankın k2 de ince olmasının bir nedeni kulesinde otomatik doldurucu var bizim altayda ise 4 mürettebatın 3 ü orada. (mühimmat nerede diyenler için sağlı sollu sürücünün yanında mühimmat rayları ve leopard 2 a4 deki gibi ilk faz mühimmatlar kulenin bir yarısında ayrıca inflak halinde tecirli bölmelere sahip hepsi bu bilgi paylaşıldı.) en detaylı bilgileri bulabileceğiniz adres : https://www.defenceturkey.com/tr/icerik/bmc-savunma-yeni-altay-i-savunma-basini-ile-tanistirdi-5447
TR_GEN_TARIK_E TR_GEN_TARIK_E arkadaşlar son araştırmama göre devlet her şeyi düşünmüş ben evham yapmışım. (bu fotoğraf yanlış kompozit zırh yeri değil burası ! nişancının optiklerinin eklendiği yer! kablolar da o yüüzden var saygılar 7 gün araştırmadan sonra ancak farkettim) görüntüler2015 ve 2018 deki tankın görüntüleri şu andakinin kule dizaynı daha farklı ve keza gövdenin de dizaynı farklı ve yan zırhlarında değişim var. ön gövde zırhı zırhın yerleştiriliş biçimine göre değişiyor direnç seviyesi o yüzden ordaki değerlerden çok kapladığı yere bakmanızı tavsiye ederim ve ayrıca son resimde zırh yuvasını görmektesiniz bu yuva 2018 model kulenin zırh ekleme odası şu anda bu tasarım değişti ve bu şekilde olmadığı ap açık. kısaca tank ön gövdede ön kulede kule yanaklarında katmanlı zırh olduğu düşünülüyor. ve ilk kule tasarımına da bakıcak olursak üst tarafta boşluklu zırh şeklinde bir katmanlı zırhın da olduğunu söyleyebiliriz ya da içerisine kimyasal mühimmat dirençli katman eklemiş olabilirler suriyedeki kayıplardan örnek alıp ) 2018 modelin farklı açıdan hali az çok gözünüzde canlanabilir: kulenin tavanında ekstra şişlik görüceksiniz o şişliğin bulunduğu alan mürettebatın bulunduğu alan ve javelin gibi tankın tepesinde patlayan füzelere karşı koruma sağlıyor leopard 2a7+ taki gibi peki diyceksiniz şişlik olmayan yerler ne oralar da mürettebat yok sadece katmanlı zırh var. artık tek merak ettiğim şey gövdenin yan üst taraflarında da ince de olsa katmanlı zırh var mı?
TR_GEN_TARIK_E şimdi bakın 2020 modelin altayın kulesi burda özellikle sensör noktalarına ve kulenin solundaki nişancı optiğinin soluna bakmanızı istiyorum göreceğniz üzere yanı tamamen boş şimdi de 2021 model altayın kulesi burda özellikle sensör noktalarına bakmanızı tavsiye ediyorum göreceğiniz üzere nişancı optiğinin soluna yaklaşık 10 cm lik belki daha fazla bir kalınlıkta kaplama eklenmiş. daha önce bahsettiğim sadece mürettebatın üzerini kaplayan ek kimyasal mühimmat koruması henişletilmiş vesağda ve solda olan mürettebat için olan ek ceplere yükseklik katarak son bulmuş ayrıca bu modelde radarın bakış açısı değiştirilmiş ve nispeten küçülmüş ayrıca sensörler bahsettiğim yükseltinin üzerine konumlandırılmış bir de son olarak kulenin en güncel halini paylaşayım 2023 modelin görüntüsü göreceğiniz üzere 2018 modelin eksiklikleri 2020 de ve 2021 de güncellenmiş ve belirttiğim şişlik tüm kuleye yayılmış ayrıca akkor aktif koruma sistemi nihayet konuşlandırılmış 2023 de ise daha önce tankın köşe uclarına ayrı ayrı şekilde yerleştirilen hem lazer uyarı hem de füze tespit radarı ve lazer tespit sensörünün çevresinde 360 derece farkındalık katan gece görüşlü kamera setini gösteriyor. ayrıca otokardan bmc ye geçmeden önce otokarın idefte görücüye çıkardığı kamuflaj artık standart ve yerli üretimle tanka entegre edilmiş durumda bu sayede termal izi ve kamuflesi çok daha iyi olucak.
TR_GEN_TARIK_E TR_GEN_TARIK_E hadi bir paylaşım daha k2: Altay: farkı anlayamayanlar için söyliyim k2 tankının dost düşman tanıma sistemi ile altayınki aynı boyutta ve ikisi de top kalkanın üzerinde durmakta lakin k2 nin kulesi o kadar ince ve üzerinde herhangi bir kimyasal mühimmata karşı koruyacak ekstra zırh yok olması sebebi ile topun eksi derecelere top kundağının ekstra hacme ihtiyacı olduğu yer çıkıntı şeklinde tek kalmış lakin Altay bu çıkıntının ve diğer alçakta kalan yerlerin üzerine ekstra kimyasal mühimmat direnci olsun diye ek zırh ile güçlendirmişler aynı leopard 2a7 deki gibi leopard 2a5: leopard 2a7+ göreceğiniz üzere sadece komutan kapulası tarafında ekstra zırhla kaplıdır bunu ayrıca war thunder oyununda leopard 2a5 ile strv122 yi karşılaştırarak ta farkedebilirsiniz zırh testine tıkladığınızda 2a5 de kule üstünde ek plakalar olmaz iken strv122 de kule üstünde görebileceklsiniz.
TR_GEN_TARIK_E TR_GEN_TARIK_E bu da leopard 2a7 aktif korumalı sistemli 2022 de tasarlandı daha tanklara eklenmedi prototip